هوش مصنوعی در ایران:

راهی پر چالش اما ضروری برای توسعه و پیشرفت

پایش روز - هوش مصنوعی در دهه های اخیر به سرعت به یکی از تاثیر گذارترین فناوری های نوین تبدیل شده است . این فناوری چند سالی است که وارد زندگی ما ایرانی ها شده و به شکل گیری روند تکامل و تسریع و بهبود  کارها در  عرصه های  مختلف کمک کرده و به سرعت در حال تغییر و تحول است ، به گونه ای که نقش حیاتی در آینده کشور ایفا خواهد نمود .

هوش مصنوعی از  پتانسیل بالایی برای رشد و توسعه برخوردار است و ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر، هوش مصنوعی را  با  وجود تمام چالش ها و مشکلاتی که به همراه دارد پذیرفته است ولی استفاده از این فناوری  در ایران با چالش های  بسیاری مواجه است به گونه ای که باید اقداماتی برای حمایت از توسعه این فناوری و رفع چالش ها اتخاذ گردد.

این چالش های عبارت اند از :

  • تحریم های بین المللی

تحریم های بین المللی باعث شده اند که ایران به تکنولوژی های پیشرفته تر در حوزه هوش مصنوعی و زیرساخت های مربوطه دسترسی کامل نداشته باشد. تحریم های اقتصادی و فناوری که از سوی کشورهای غربی علیه ایران اعمال شده به شدت بر زیرساخت های حیاتی هوش مصنوعی تاثیر گذاشته است. از سویی دیگر این تحریم ها باعث شده که سرمایه‌گذاران خارجی نتوانند به راحتی در پروژه‌های مربوط به این تکنولوژی سرمایه‌گذاری کنند.

  • فیلترینگ و محدویت های اینترنتی

فیلترینگ و محدویت های اعمال شده روی وب سایت ها و پلتفرم های آموزشی – پژوهشی بین المللی یکی دیگر از چالش های جدی در زمینه توسعه هوش مصنوعی در ایران است که تاثیرات قابل توجهی بر توسعه و گسترش این تکنولوژی دارد.

  • ترس از دست دادن شغل‌ها: یکی از نگرانی های رایج درباره توسعه هوش مصنوعی در ایران این است که جایگزینی انسان ها با ماشین می تواند منجر به از دست رفتن شغل ها شود که به نظر می رسد چاره حل این مشکل مجهز شدن ایرانی ها به فراگیری زبان های خارجه و آموزش و به کارگیری تکونولوژی های روز و مجهز شدن به سلاح علم و دانش می باشد.
  • هزینه بالای خرید اعتبار برای استفاده از هوش مصنوعی آن هم با دلار و با واسطه های فراوان .
  • محدودیت در دسترسی به تجهیزات پیشرفته :توسعه الگوریتم‌های هوش مصنوعی و به‌ویژه پردازش داده‌های بزرگ که نیاز به سرورها و پردازنده های قدرتمند و سیستم عامل های قوی و اینترنت پرسرعت و مکانی امن برای نگهداری سرورها ی متصل به هوش مصنوعی است
  • همچنین محدودیت در انتقال فناوری و دانش فنی باعث شده که بسیاری از شرکت‌های ایرانی نتوانند آنچنان که شایسته ایران و ایرانی است با توسعه‌دهندگان خارجی و شرکت های ساخت این گونه تجهیزات دسترسی و ارتباط مستقیم و غیر مستقیم داشته باشند.

با توجه به موارد ذکر شده و مواردی از این قبیل که در این متن کوتاه نمی گنجد شایسته است که مسئولین مربوط و دولتمردان و حتی قشر فرهیخته و دانشگاهی و دانشمندان ایرانی، چاره ای برای رها شدن از این چالش ها اتخاذ نمایند ؛ تا آینده فرزندان ایران تضمین گردد، چرا که علم و دانش و دسترسی به فناوری روز دنیا حق مسلم تمام مردم جهان است به خصوص ایران اسلامی که مهد تمدن و تاریخ جهان است ، بایستی خودش را به سلاح هوش مصنوعی مجهز نماید تا بتواند در برابر دشمنان داخلی و خارجی به بهترین شکل ممکن دفاع نماید.