از ارزیابی ظرفیت و توان شوراها تا اختیاراتی که باید به شوراها بازگردد

مهدی زرنوش؛ هفتاد و يکمين اجلاس رسمي مجمع مشورتي در روزهاي پاياني ارديبهشتماه به مدت دو روز و به ميزباني شوراي اسلامي و شهرداري شهر مقدس قم در اين شهر برگزار شد.
هفتاد و یکمین اجلاس رسمی مجمع مشورتی در روزهای پایانی اردیبهشتماه به مدت دو روز و به میزبانی شورای اسلامی و شهرداری شهر مقدس قم در این شهر برگزار شد.
این اجلاس از روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت آغاز شد و در ۲ روز برگزاری اجلاس شاهد برگزاری کمیسیونهای تخصصی در روز اول و چهار کمیسیون تخصصی در دومین روز بودیم.
محسن محرری در آغازین روز از برگزاری این اجلاسیه، کمیسیونهای چهارگانه اجلاس را شامل فرهنگی و اجتماعی، حقوقی و اقتصادی، توسعه، عمران و خدمات شهری، محیط زیست، سلامت و بهداشت شهری عنوان کرد.
وی بهرهگیری از نظرات کاربردی صاحبنظران و نخبگان جامعه شورایی کشور با نگاهی جامع به مسائل جاری شهرهای کشور و همچنین انتقال تجارب و توانمندی رؤسای شوراهای مراکز استان در تصمیمگیریهای کلان در حوزه شهری و در نهایت توانمندی شهرداریها را از جمله اهداف این اجلاس برشمرد.
وی همچنین اشارهای به شورای اسلامی قم داشت و افزود: شورای اسلامی شهر قم ۱۳ عضو دارد و هفت کمیسیون تخصصی در این شورا فعال است.
محرری در مراسم افتتاحیه تصریح کرد: در بودجهریزی شهر قم دقت بیشتری شده و طی سالهای گذشته تفریق بودجه با مصوبه و یا متمم تقریبا برابر بوده یا حتی درصد بالاتری در برخی سالها داشتهاست.
وی با بیان اینکه بودجه سالجاری شهرداری قم ۱۵ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شدهاست و ساختار چابکی در این نهاد داریم گفت: سه هزار نفر به طور مستقیم و سه هزار نفر نیز به طور به صورت غیر مستقیم در شهرداری قم شاغل هستند.
رئیس شورای اسلامی شهر قم ادامه داد: در دوره مدیریت ۹ ساله شهردار قم، احداث ۳۰ تقاطع هدف گذاری شده که احداث ۲۰ تقاطع تمام شده و پنج تقاطع نیز در دست اجراست که تا پایان امسال ۲۵ تقاطع به پایان میرسد.
وی اظهار داشت:شهر قم در فضای سبز رتبه سوم سرانه فضای سبز در کشور را دارد و در رشد سرانه فضای سبز در سطح کشور رتبه اول را داراست و این در حالیست که سرانه فضای سبز قم از ۱۳ متر در ۱۰ سال پیش به ۲۵ متر در امسال رسیدهاست.
وی در این جلسه عنوان کرد:ثبات مدیریت در ۹ سال اخیر یکی از عوامل موفقیت در شهر قم است و انسجام خوبی در سطح شهرداری مرکز و مناطق شاهد بودهایم.
رئیس شورای اسلامی شهر قم با بیان اینکه چالشهای بسیاری در موارد قانونی داریم گفت: یکی از بسترهای مطلوب برای رفع مشکلات مدیریت شهری استفاده از ظرفیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی است.
محرری عنوان کرد: مسئولین روابط عمومی در عرصه اطلاعرسانی یک وظیفه سنگین بر عهده دارند.
رئیس شورای اسلامی شهر قم با اشاره به اینکه از حداکثر ظرفیت و توان خود در قم استفاده کردیم، مطرح کرد: مدیریت شهری باید متناسب با نیازهای روز، خود را با مسائل، چالشها و گرفتاریها تنظیم کند.
همچنین محرری رئیس شورای اسلامی شهر قم اظهار داشت:رؤسای شوراهای شهرهای مرکز استان در اجلاس قم در قالب کمیسیونهای تخصصی فرهنگی و اجتماعی، سلامت، محیطزیست و خدمات شهری، توسعه و عمران و کمیسیون حقوقی و نظارت به بررسی مسائل روز پرداخته و راهکارهای جدیدی را برای چالشها احصا خواهند کرد.
همچنین در مراسم افتتاحیه در نخستین روز از این اجلاس رئیس دبیرخانه مجمع مشورتی شوراهای اسلامی کلان شهرها و مراکز استانها نیز بیان کرد: در ششمین دوره فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا در کشور، هشت اجلاس مشورتی روسای شوراهای اسلامی مراکز استانها برگزار شد که نشان از اهتمام ریاست و اعضای مجمع در تداوم جلسات و به نتیجه رسیدن برنامه ها دارد.
احمدرضا شجاعی افزود: کمیسیونهای مختلف در مجمع مشورتی برگزار می شود و دبیرخانه مسائل خاص هر کمیسیون را بررسی کرده و برخی از موارد را به دستگاه های زیربط و مقامات ارشد دولتی ارائه می کند و نتایج خوبی در حوزه های مختلف شاهد خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد:نتایج کامل کمیسیونها در بیانیه پایانی اجلاس گنجانده شده و به رئیس جمهور ارائه و مفاد آن برای اجرا پیگیری میشود.
در آئین اختتامیه نیز سیدمرتضی سقائیاننژاد شهردار قم با بیان اینکه شهید چمران بهعنوان یک الگو در انقلاب اسلامی مطرح هستند عنوان کرد: شورا یک پارلمان محلی است که با رویکرد مردمسالاری میتواند در راستای رفع مشکلات مردم اقدام کند.
شهردار قم با اشاره به اینکه روح شورا ارتباط مستقیم با مردم است، بیان کرد: پیش از دوران اسلام در اصل افلاطون و ارسطو نیز شهرها بهصورت شورایی اداره میشدند.
وی با اشاره به اینکه اینکه در زمان مشروطه نیز شوراها در کشور نقش مؤثری داشتند، خاطرنشان کرد: در دین اسلام نیز تأکید بسیاری به شورا و جایگاه شورا شده است.
همچنین در اختتامیه سقائیاننژاد با تأکید بر اینکه پس از انقلاب اسلامی نیز یکی از دستورات اصلی و اولیه تشکیل شورای اسلامی شهر بوده است، تصریح کرد: در اصول قانون اساسی نیز به شوراها توجه شده است.
وی با بیان اینکه یکی از وجهههای شوراها بحث نظارتی است، یادآور شد: همچنین به جنبه تصمیمگیری شوراها نیز در قانون اساسی اشارهشده است.
شهردار قم با اشاره به اینکه امروز متأسفانه شوراها بیشتر شورای شهرداری هستند تا شورای شهر، اذعان کرد: این موضوع به یک چالش تبدیلشده است.
وی با تأکید بر اینکه برخی اختلافات و عدم سلامتها سبب تضعیف شوراها شده است، اظهار کرد: کار شورایی با وحدت باید انجام شود و این وحدت دارای دو جنبه داخلی و خارجی است.
سقائیاننژاد با اشاره به اینکه فردی که وارد شورا میشود باید دارای تجربه باشد، مطرح کرد: افرادی که وارد شوراهای اسلامی شهرها میشوند باید خود را از اقدامات حزبی و جناحی دور کنند.
وی با بیان اینکه باید از ظرفیتهای شورای عالی استانها استفاده شود، عنوان کرد: ظرفیت شورای عالی استانها قانونگذاری است ولی متأسفانه طی دورههای مختلف تضعیفشده است.
شهردار قم با تأکید بر اینکه باید برخی ظرفیتهای قوی شوراها فعال شود، خاطرنشان کرد: مطالبهگری جمعی که امروز گردهم آمده است برای بازپسگیری اختیارات شوراها بسیار اثرگذار است.
همچنین در این آئین مهندس مهدی چمران اظهار کرد: در طول سالیان گذشته در جلسات مختلف با دولتها، مجلسها و شورای نگهبان چالشهای مرتبط با شوراها را مطرح کردیم.
وی افزود: کارهای اصولی، اساسی و بزرگ کشور و مسائل عمده کشور و سیاستهای کلان در مجلس شورای اسلامی تصمیمگیری میشود و مدیریت محلی بهعنوان شوراها باید درباره مسائل محلی تصمیمگیری کند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: در واقع یک پارلمان کشور داریم که مجلس شورای اسلامی است و یک پارلمان شهر که مدیریت محلی را به عهده دارد و این تقسیمبندی در قانون اساسی وجود دارد.
وی با اشاره به عملیاتی نشدن قوانین مرتبط با شوراها و پارلمان محلی اضافه کرد: در مواردی که مسئله را بهصورت جدی پیگیری کردیم، توانستیم امور را پیش ببریم.
چمران با بیان اینکه از زمانی که شوراهای شهر تشکیل شد امور عمرانی در شهرها جهش پیدا کرد اضافه کرد: این جهش به وجود آمد، اما هیچگاه کامل نشد و جایگاهی باید ازنظر ارزشی برای شوراهای اسلامی قائل باشند، محقق نشد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران اضافه کرد: در مجلس گذشته اقدام خوبی در حوزه قانون درآمدهای پایدار انجام شد که از این دوستان تشکر میکنیم.
چمران با اشاره به نگاه ضعیف برنامه هفتم توسعه به مسئله پارلمان شهری، گفت: این مسئله در برنامه دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم توسعه کشور بود اما در برنامه هفتم یک اتفاق ضعیف برای این مسئله وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: حمایت و همکاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولت میتواند گشایشهای بسیاری در امور شهرها ایجاد کند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه همکاری دولت سیزدهم نسبت به دورههای گذشته بسیار بهتر است، مطرح کرد: هرچند که در این زمینه راضی نبودیم، اما این همکاری قابل قیاس با دولت قبل نیست.
همچنین دکتر سید محمد آقامیری در این اجلاس با اشاره به اینکه آموزههای دینی همواره ما را توصیه به شورا کرده است، اظهار داشت: فلسفه وجود شوراها این است که یک خرد جمعی حاکم شود و مدیریت شورایی در شهرها شکلگرفته و یک پارلمان شهری ایجاد شود.
وی با بیان اینکه فلسفه پارلمان شهری بر اساس این است که خدمات بهتر و بیشتری به مردم ارائه شود، گفت: اگر دولتها میخواستند به مردم خدمات بدهند بسیاری از خدمات به دلیل کثرت گرفتاریهایی که در دولت وجود دارد، مغفول میماند.
استاندار قم با تأکید بر اینکه شوراها باید در مدیریت شهری کمک دولت کنند، گفت: شوراهای اسلامی شهر و شهرداریها از نگاه مردم جدای از دولت نیستند هرچند از لحاظ قانونی تفکیک وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه ما در استان فاصلهای را میان استانداری و شهرداری احساس نمیکنیم، افزود: خدماتی که به مردم در شهرداریها داده میشود در راستای اهداف عالی دولتها است و باعث میشود مردم در کوتاهترین زمان بیشترین خدمت را دریافت کنند.
وی خاطرنشان کرد: چیزی که بیشتر مدنظر بوده این است که از خودرأیی بپرهیزیم و بیشتر به خرد جمعی و شورایی پناه ببریم و اگر این اتفاق بیفتد و ما به این درجه برسیم که این موضوع را خوب درک کنیم شورای موفقی خواهیم داشت .
استاندار قم اضافه کرد: در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران محوریت مردم هستند و هدف انجام بیشترین خدمت در کوتاهترین زمان به مردم است.
احمد امیرآبادی فراهانی نیز در این مراسم بیان کرد: به دلیل تفسیرهای مختلفی که از قانون اساسی وجود دارد، روزبهروز نقش شوراها در نظام اداره شهرها کمرنگتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: در هر مقطعی در مجلس شورای اسلامی وارد این عرصه شده و تلاش کردیم تا شورا را با وضع قوانین توانمند و کارآمد کنیم، با همین تفسیرها مواجه شده و موفق نبودیم و حتی مسئولیتهای شوراها در قوانین کمتر شد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از طرفی در طول این سالها دولت بهراحتی مسئولیت خودش را از بار اداره امور ۷۵ درصد جمعیت کشور راحت کرده و این کار را به شوراها سپرده است، افزود: اما ازنظر منابع و کمک مالی در بودجههای سنواتی اتفاقی برای مدیریت شهری دیده نشده است.
وی با تأکید بر اینکه مشکلاتی که مردم در شهرها دارند توسط همین شوراهایی حل میشود که حمایتی از سوی دولت ندارند، اضافه کرد: برخی دوستان هم حرفهایی میزنند که روی زمین نشدنی است و بیشتر به درد ابرها میخورد؛ مثلاً میگویند تراکم نفروشید! اگر تراکم نفروشیم دولت پول اداره شهرها را میدهد؟ اگر امور جاری شهر مانند جمعآوری زباله و مسائل دیگر با اختلال مواجه شود، مردم چه قضاوتی میکنند؟
امیرآبادی فراهانی اضافه کرد: میگویند دست به برخی از سرمایهگذاریها در شهرها نزنید؛ به فروشگاههای بزرگ مجوز ندهید؛ بدون این درآمدها شهرها چگونه اداره شوند؟ آیا میتوانیم شهرها را از پول نفت اداره کنیم؟
وی با اشاره به اینکه شوراها در مدت ۱۵ سال گذشته از خودگذشتگی نشان داده و شهرها را خوب ارائه کردهاند یادآور شد: در میان ۱۱۰ هزار جمعیت شوراهای کشور بعضاً ممکن است مشکلاتی ایجاد شود و گاهی مسئله را بزرگ میکنند، درحالیکه بسیاری از شوراها سالم، انقلابی و پرتلاش هستند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: شوراها کار در شهر را با واقعیتهای موجود پیش میبرند و مجلس و دولت باید به شوراها کمک کنند.
در آئین اختتامیه محمد منان رئیسی اظهار کرد: شوراهای شهر و مجلس شورای اسلامی منتخب مردم هستند و باید اتفاقاتی در این دو عرصه رخ دهد تا بازنگری اساسی در حیطه مدیریت شهری صورت بگیرد.
وی افزود: در نظام اداره کلانشهرها دو چالش اساسی وجود دارد که یکی مسئله نظام درآمد هزینه شهرداری است.
منان رئیسی گفت: اینکه در یک دوره مدیریت شهری حجم مصوبات کمیسیون ماده پنج چند صد درصد بالا رود، نشان دهنده ضعف نظام قانونی در این مسئله است و اگر هم انتقادی در این زمینه صورت میگیرد، ابداً سیاسی نیست.
منتخب مردم قم در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بخش از این چالشها باید در مجلس و در مسئله قانون گذاری باید حل شود اظهار کرد: اگر شهرداری بخواهد شهر اسلامی بسازد باید ابزار داشته باشد و ابزار این مسئله درآمد پایدار است.
منان رئیسی با اشاره به نظرات مقام معظم رهبری درباره کسب درآمد در شهرداریها افزود: تهیه درآمد از هر طریقی مسئله خوبی نیست و باید عوارض فرهنگی این کسب درآمد در نظر گرفته شود.
حجتالاسلاموالمسلمین قاسم روانبخش نیز در این آئین با بیان اینکه جایگاه شورا جایگاه بلندی است که در قانون اساسی یک فصل به آن اختصاصیافته است، گفت: آنچه در قانون اساسی آمده با آنچه ما اجرا میکنیم فاصله زیادی دارد؛ زیرا جایگاه شوراها تقلیل پیدا کرده به شوراهای شهرداری و این بیاحترامی به جایگاه شورا است.
منتخب مردم قم در دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه شورای شهر به معنی پارلمان شهری است و باید شورا به جایگاه اصلی خود برگردد، گفت: مباحث عمرانی، اجتماعی و فرهنگی هر شهر بر عهده شوراها است و شورای اسلامی شهر میتواند مستقیماً طرح به مجلس بفرستد و ما باید در مجلس تلاش کنیم که شوراها به جایگاه اصلی خود که مدیریت جامع شهری است برگردد.
 وی با تاکید بر اینکه از زمانی که شوراها در کشور به وجود آمدهاند نقطه عطف و تحولی در شهرها شده و پیشرفت شهرها عمدتاً بعد از تشکیل شوراهای اسلامی بوده است، گفت: باید دقت شود هرکسی که لیاقت و شایستگی دارد وارد شورا شود نه اینکه که از ترس اینکه کسی که شایستگی ندارد وارد شود جایگاه شوراها را تقلیل دهیم.
این جلسه نیز با گزارش مصوبات کمیسیونها به کار خود ادامه داده و در پایان هم بیانیه اجلاس قرائت خواهد شد که در این بیانیه افزایش چالشهای شهرنشینی به علت فقدان درک از نقش و تأثیر شوراها و تشریح خواستههای جامعه بزرگ شورایی کشور از دولت، مجلس و شورای عالی استانها مطرح گردید.
همچنین ارائه گزارش روسای کمیسیونهای تخصصی مجمع از دیگر برنامههای این آیین بود.
در این مراسم مجمع مشورتی روسای شوراهای اسلامی شهرهای مرکز استان کشور از پیشکسوتترین شهردار ایران نیز تجلیل کرد.
گفتنی است سید مرتضی سقائیاننژاد شهردار قم، علاوه بر مدارج علمی در سطوح عالی و دارا بودن کرسی تدریس دانشگاهی و همچنین تجربیات اجرایی و مدیریتی کلان، سبقه ۱۲ ساله مسئولیت شهرداری اصفهان را در کارنامه خود داشته و از خردادماه سال ۱۳۹۴ با انتخاب ادوار شورای اسلامی شهر سکان شهرداری قم را بر عهده دارد.